GAZIEMIR

    Gaziemir  Belediyesi 13.07.2005 Tarih ve 5393 Sayýlý Belediye Kanunu’na tabi olarak görev yapmaktadýr. Ayrýca 23.04.2007 Tarih ve 5216 Sayýlý Büyükþehir Belediye Kanunu’nun ilgili maddelerine de tabidir.

    Belediyemiz Yetki, Görev ve Sorumluluklar aþaðýda belirtildiði gibidir.

             5216 Sayýlý Büyükþehir Belediye Kanununa göre;

             Büyükþehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve sorumluluklarý

             Madde 7- Büyükþehir belediyesinin görev, yetki ve sorumluluklarý þunlardýr:

    Ýlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri þunlardýr:

                 a) Kanunlarla münhasýran Büyükþehir belediyesine verilen görevler ile birinci fýkrada sayýlanlar dýþýnda kalan görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

                       b) Büyükþehir katý atýk yönetim plânýna uygun olarak, katý atýklarý toplamak ve aktarma istasyonuna taþýmak.

                       c) Sýhhî iþyerlerini, 2 nci ve 3 üncü sýnýf gayrisýhhî müesseseleri, umuma açýk istirahat ve eðlence yerlerini ruhsatlandýrmak ve denetlemek.

                       d) Birinci fýkrada belirtilen hizmetlerden; 775 sayýlý Gecekondu Kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmak, otopark, spor, dinlenme ve eðlence yerleri ile parklarý yapmak; yaþlýlar, özürlüler, kadýnlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak; mesleki eðitim ve beceri kurslarý açmak; saðlýk, eðitim, kültür tesis ve binalarýnýn yapým, bakým ve onarýmý ile kültür ve tabiat varlýklarý ve tarihi dokuyu korumak; kent tarihi bakýmýndan önem taþýyan mekanlarýn ve iþlevlerinin geliþtirilmesine iliþkin hizmetler yapmak.

                       e) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek.

             4562 sayýlý Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýna ve organize sanayi bölgelerine tanýnan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsamý dýþýndadýr.

             5393 Sayýlý Belediye Kanununa göre;

             MADDE 14.- Belediye, mahallî müþterek nitelikte olmak þartýyla;

                       a) Ýmar, su ve kanalizasyon, ulaþým gibi kentsel alt yapý; coðrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre saðlýðý, temizlik ve katý atýk; zabýta, itfaiye, acil yardým, kurtarma ve ambulans; þehir içi trafik; defin ve mezarlýklar; aðaçlandýrma, park ve yeþil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanýtým, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardým, nikâh, meslek ve beceri kazandýrma; ekonomi ve ticaretin geliþtirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptýrýr. Büyükþehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadýnlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

                       b) Devlete ait her derecedeki okul binalarýnýn inþaatý ile bakým ve onarýmýný yapabilir veya yaptýrabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarýný karþýlayabilir; saðlýkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve iþletebilir; kültür ve tabiat varlýklarý ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakýmýndan önem taþýyan mekânlarýn ve iþlevlerinin korunmasýný saðlayabilir; bu amaçla bakým ve onarýmýný yapabilir, korunmasý mümkün olmayanlarý aslýna uygun olarak yeniden inþa edebilir. Gerektiðinde, öðrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteði saðlar, her türlü amatör spor karþýlaþmalarý düzenler, yurt içi ve yurt dýþý müsabakalarda üstün baþarý gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararýyla ödül verebilir. Gýda bankacýlýðý yapabilir.

                       Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sýrasý, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliði dikkate alýnarak belirlenir.

                       Belediye hizmetleri, vatandaþlara en yakýn yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaþlý, düþkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanýr. Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alaný belediye sýnýrlarýný kapsar.

                       Belediye meclisinin kararý ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.

                       4562 sayýlý Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümleri saklýdýr.

                       MADDE 15.- Belediyenin yetkileri ve imtiyazlarý þunlardýr:

                       a) Belde sakinlerinin mahallî müþterek nitelikteki ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýyla her türlü faaliyet ve giriþimde bulunmak.

                       b) Kanunlarýn belediyeye verdiði yetki çerçevesinde yönetmelik çýkarmak, belediye yasaklarý koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezalarý vermek.

                       c) Gerçek ve tüzel kiþilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatý vermek.

    d) Özel kanunlarý gereðince belediyeye ait vergi, resim, harç, katký ve katýlma paylarýnýn tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak; vergi, resim ve harç dýþýndaki özel hukuk hükümlerine göre tahsili gereken doðal gaz, su, atýk su ve hizmet karþýlýðý alacaklarýn tahsilini yapmak veya yaptýrmak.

    e) Müktesep haklar saklý kalmak üzere; içme, kullanma ve endüstri suyu saðlamak; atýk su ve yaðmur suyunun uzaklaþtýrýlmasýný saðlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, iþletmek ve iþlettirmek; kaynak sularýný iþletmek veya iþlettirmek.

                       f) Toplu taþýma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaþým araçlarý, tünel, raylý sistem dâhil her türlü toplu taþýma sistemlerini kurmak, kurdurmak, iþletmek ve iþlettirmek.

                       g) Katý atýklarýn toplanmasý, taþýnmasý, ayrýþtýrýlmasý, geri kazanýmý, ortadan kaldýrýlmasý ve depolanmasý ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptýrmak.

                       h) Mahallî müþterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacýyla, belediye ve mücavir alan sýnýrlarý içerisinde taþýnmaz almak, kamulaþtýrmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sýnýrlý aynî hak tesis etmek.

                       i) Borç almak, baðýþ kabul etmek.

                       j) Toptancý ve perakendeci hâlleri, otobüs terminali, fuar alaný, mezbaha, ilgili mevzuata göre yat limaný ve iskele kurmak, kurdurmak, iþletmek, iþlettirmek veya bu yerlerin gerçek ve tüzel kiþilerce açýlmasýna izin vermek.

                       k) Vergi, resim ve harçlar dýþýnda kalan dava konusu uyuþmazlýklarýn anlaþmayla tasfiyesine karar vermek.

                       l) Gayrisýhhî müesseseler ile umuma açýk istirahat ve eðlence yerlerini ruhsatlandýrmak ve denetlemek.

                       m) Beldede ekonomi ve ticaretin geliþtirilmesi ve kayýt altýna alýnmasý amacýyla izinsiz satýþ yapan seyyar satýcýlarý faaliyetten men etmek, izinsiz satýþ yapan seyyar satýcýlarýn faaliyetten men edilmesi sonucu, cezasý ödenmeyerek iki gün içinde geri alýnmayan gýda maddelerini gýda bankalarýna, cezasý ödenmeyerek otuz gün içinde geri alýnmayan gýda dýþý mallarý yoksullara vermek.

                       n) Reklam panolarý ve tanýtýcý tabelalar konusunda standartlar getirmek.

                       o) Gayrisýhhî iþyerlerini, eðlence yerlerini, halk saðlýðýna ve çevreye etkisi olan diðer iþyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; hafriyat topraðý ve moloz döküm alanlarýný; sývýlaþtýrýlmýþ petrol gazý (LPG) depolama sahalarýný; inþaat malzemeleri, odun, kömür ve hurda depolama alanlarý ve satýþ yerlerini belirlemek; bu alan ve yerler ile taþýmalarda çevre kirliliði oluþmamasý için gereken tedbirleri almak.

     

                       p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde iþletilen her türlü servis ve toplu taþýma araçlarý ile taksi sayýlarýný, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarýný belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve iþletmek, iþlettirmek veya kiraya vermek; kanunlarýn belediyelere verdiði trafik düzenlemesinin gerektirdiði bütün iþleri yürütmek.

                       (l) bendinde belirtilen gayrisýhhi müesseselerden birinci sýnýf olanlarýn ruhsatlandýrýlmasý ve denetlenmesi, Büyükþehir ve il merkez belediyeleri dýþýndaki yerlerde il özel idaresi tarafýndan yapýlýr.

                       Belediye, (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen hizmetleri Danýþtay’ýn görüþü ve Ýçiþleri Bakanlýðýnýn kararýyla süresi kýrk dokuz yýlý geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredebilir; toplu taþýma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluþturmayacak þekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceði gibi toplu taþýma hatlarýný kiraya verme veya 67 nci maddedeki esaslara göre hizmet satýn alma yoluyla yerine getirebilir.

                       Ýl sýnýrlarý içinde Büyükþehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sýnýrlarý içinde il belediyeleri ile nüfusu 10.000'i geçen belediyeler, meclis kararýyla; turizm, saðlýk, sanayi ve ticaret yatýrýmlarýnýn ve eðitim kurumlarýnýn su, termal su, kanalizasyon, doðal gaz, yol ve aydýnlatma gibi alt yapý çalýþmalarýný faiz almaksýzýn on yýla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptýrabilir, bunun karþýlýðýnda yapýlan tesislere ortak olabilir; saðlýk, eðitim, sosyal hizmet ve turizmi geliþtirecek projelere Ýçiþleri Bakanlýðýnýn onayý ile ücretsiz veya düþük bir bedelle amacý dýþýnda kullanýlmamak kaydýyla arsa tahsis edebilir.

             Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüþ ve düþüncelerini tespit etmek amacýyla kamuoyu yoklamasý ve araþtýrmasý yapabilir.

             Belediye mallarýna karþý suç iþleyenler Devlet malýna karþý suç iþlemiþ sayýlýr. 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununun 75 inci maddesi hükümleri belediye taþýnmazlarý hakkýnda da uygulanýr. Belediyenin proje karþýlýðý borçlanma yoluyla elde ettiði gelirleri, þartlý baðýþlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanýlan mallarý ile belediye tarafýndan tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez.